Dr. Δημήτριος Π. Γκιουζέλης MD, PHD

γενικός χειρουργός

Η χολοκυστίτιδα αφορά την ανάπτυξη φλεγμονής στη χοληδόχο κύστη, ενός μικρού οργάνου σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ. Η χοληδόχος κύστη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης, αποθηκεύοντας και απελευθερώνοντας τη χολή για να βοηθήσει στην πέψη των λιπών. Σε περίπτωση που η χοληδόχος κύστη παρουσιάσει φλεγμονή, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων και επιπλοκών, γεγονός που καθιστά τη χολοκυστίτιδα μια δυνητικά σοβαρή πάθηση με έντονα συμπτώματα της οποίας η άμεση θεραπεία δεν θα πρέπει να αμελείται ή να καθυστερείται. Η χολοκυστίτιδα διακρίνεται σε οξεία και χρόνια, ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Χολοκυστίτιδα: Παθοφυσιολογία

Η χολοκυστίτιδα συνήθως προκύπτει από την απόφραξη του κυστικού πόρου, η οποία εμποδίζει την κανονική ροή της χολής. Αυτή η απόφραξη συμβαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων λόγω της παρουσίας χολόλιθων, δηλαδή σκληρών εναποθέσεων που εντοπίζονται στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης. Η πάθηση βέβαια ενδέχεται να προκληθεί επίσης λόγω της ύπαρξης παχύρρευστης χολής ή, λιγότερο συχνά, λόγω μόλυνσης ή άλλων υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων. Η στάσιμη χολή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση μέσα στη χοληδόχο κύστη, προκαλώντας φλεγμονή και τελικά προκαλώντας μια σειρά συμπτωμάτων. Η χολοκυστίτιδα προκαλεί μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία αναγκάζουν τον ασθενή να αδυνατεί να πραγματοποιήσει πλήθος καθημερινών δραστηριοτήτων.

Χολοκυστίτιδα και συμπτώματα

Η χολοκυστίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους και τα συμπτώματα που προκαλεί μπορεί να ποικίλλουν σε βαρύτητα. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της χολοκυστίτιδας είναι ο οξύς πόνος που μοιάζει με κωλικό στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα. Αυτός ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στην πλάτη ή στον ώμο και συχνά είναι ιδιαίτερα αισθητός έπειτα από την κατανάλωση λιπαρών τροφών. Η χολοκυστίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία και, σε σοβαρές περιπτώσεις, έμετο, ειδικά μετά το φαγητό. Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό, ο οποίος είναι συνήθως σημάδι οξείας λοίμωξης. Σπάνια, η χολοκυστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ίκτερο, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών λόγω της συσσώρευσης χολερυθρίνης στο σώμα.

Χολοκυστίτιδα και επιλογές θεραπείας για τα συμπτώματα

Η θεραπεία για τη χολοκυστίτιδα και τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη γενική υγεία του ασθενούς. Σε πρώτη φάση, η πάθηση αντιμετωπίζεται συντηρητικά με νηστεία, χορήγηση αναλγητικών για την ανακούφιση από τον πόνο και αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, ιδίως αν τα συμπτώματα είναι ήπιας μορφής. Ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της χολοκυστίτιδας και να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης δυνητικά σοβαρών επιπλοκών, η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης συνιστάται συχνά κάποια στιγμή μετά την αρχική συντηρητική θεραπεία. Η επέμβαση αυτή είναι γνωστή ως χολοκυστεκτομή, και σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιείται αφού υποχωρήσει η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης μετά από μερικές εβδομάδες.

Πλέον, οι τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής έχουν βρει εφαρμογή στην αντιμετώπιση και αυτής της πάθησης. Η πιο διαδεδομένη πλέον χειρουργική επέμβαση για την οριστική αντιμετώπιση της χολοκυστίτιδας είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Κατά την επέμβαση αυτή, πραγματοποιούνται τέσσερις μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα, μέσω των οποίων εισέρχονται το λαπαροσκόπιο και ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Το λαπαροσκόπιο προσφέρει άμεση οπτικοποίηση του εσωτερικού των κοιλιακών οργάνων καθώς είναι εξοπλισμένο με κάμερα και πηγή φωτός στο άκρο του. Αφού ο χειρουργός απομονώσει τον κυστικό πόρο και την κυστική αρτηρία, πραγματοποιείται διαχωρισμός της χοληδόχου κύστης από το ήπαρ, η οποία στη συνέχεια αφαιρείται με προσοχή. Οι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την αφαίρεση του οργάνου, καθώς μπορούν να ζήσουν ανεμπόδιστα και χωρίς αυτό.

Γενικότερα, η χολοκυστίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα που κυμαίνονται από κοιλιακό άλγος έως ναυτία και πυρετό. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητες για την πρόληψη των επιπλοκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή παραμένει η θεραπεία εκλογής για τη συγκεκριμένη πάθηση, την οποία ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Δημήτριος Γκιουζέλης εφαρμόζει με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.