Καρκίνος Παγκρέατος

Καρκίνος παγκρέατος

Ο καρκίνος παγκρέατος προσβάλλει κυρίως άνδρες και σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου καρκίνου στην δύση.

Το πάγκρεας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία της πέψης και της απορρόφησης σημαντικών στοιχείων για τον οργανισμό. Επίσης αποτελείται από τα ενδοκρινή και τα εξωκρινή κύτταρα. Ανάλογα ποια κατηγορία από τις δύο μετατρέπεται σε καρκινικά έχουμε και τις κατηγορίες του παγκρεατικού καρκίνου,δηλαδή αδενοκαρκίνωμα και νευροενδοκρινικό καρκίνωμα.

Στα πρώιμα στάδια ο ασθενής δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο ότι μπορεί να πάσχει από καρκίνο παγκρέατος. Αφού ο καρκίνος παγκρέατος εξελιχθεί, τότε εμφανίζονται κάποια συμπτώματα, τα οποία οδηγούν τον άνθρωπο στον γιατρό του. Αυτά είναι:

  • Κόπωση και ανορεξία (κατάθλιψη)
  • Ίκτερος
  • Ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα
  • Πυρετός
  • Εμετός
  • Πόνος στην οσφυϊκή χώρα
  • Απώλεια βάρους
  • Ξαφνική διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη άνω των 50

Δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια του καρκίνου του παγκρέατος, αλλά η εμπειρία χρόνων έχει δείξει ότι παράγοντες κινδύνου όπως γονιδιακές μεταλλάξεις, χρόνια παχυσαρκία, κάπνισμα, διαβήτης, κακή διατροφή, χρόνια παγκρεατίτιδα μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου.

Αρχικά ο γιατρός συστήνει διάφορες απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα κοιλίας. Συμπληρωματικές και απαραίτητες σε περίπτωση υποψίας καρκίνου είναι το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα για να προκύψει η σταδιοποίηση της νόσου και η μαγνητική ή αξονική τομογραφία που δίνει σημαντικές πληροφορίες για την εξαιρεσιμότητα του όγκου.

Για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος είναι απαραίτητη η όσο το δυνατόν νωρίτερη διάγνωση. Η χειρουργική αφαίρεση αποτελεί την μία και μοναδική επιλογή για την ίαση του ασθενούς, υπό προϋποθέσεις βέβαια, καθώς ο καρκίνος αυτός στατιστικά έχει καθυστερημένη διάγνωση.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης δίνουν πλέον δυνατότητες επέμβασης και εξαίρεσης όγκου σε περιπτώσεις που άλλοτε ήταν ανεγχείρητες. Η επέμβαση που συνήθως επιλέγεται ή που αποτελεί την βάση θεραπείας στον καρκίνο του παγκρέατος, είναι η παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή.

Κατόπιν της επέμβασης εφαρμόζεται συνδυαστικά η χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, οι οποίες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για τους περισσότερους ασθενείς αποτελούν μόνη λύση λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης.