Dr. Δημήτριος Π. Γκιουζέλης MD, PHD

γενικός χειρουργός

Συρίγγιο Πρωκτού – Επέμβαση με Laser

Το συρίγγιο πρωκτού ή αλλιώς περιεδρικό συρίγγιο συνιστά μια μη φυσιολογική δίοδο επικοινωνίας που συνδέουν το κανάλι του πρωκτού με την επιφάνεια του δέρματος κοντά στον πρωκτό. Τυπικά αναπτύσσονται ως επιπλοκή των περιεδρικών αποστημάτων και πλήττουν συχνότερα τον ανδρικό πληθυσμό. Τα αποστήματα αυτά εκδηλώνονται λόγω της απόφραξης των αδένων του πρωκτού, η οποία συμβάλλει στην εκδήλωση φλεγμονής, διόγκωσης και τελικά σχηματισμού πρωκτικού αποστήματος, το οποίο πρόκειται για κοιλότητα γεμάτη πύον. Όταν γίνει παροχέτευση του πύου, είτε χειρουργικά είτε αυτόματα χωρίς παρέμβαση, δημιουργείται ένα στόμιο το οποίο συνδέει το πρωκτικό κανάλι με το δέρμα, δηλαδή ένα συρίγγιο. Το απόστημα αντιπροσωπεύει την οξεία, ενώ το συρίγγιο τη χρόνια φάση της πάθησης. Το περιεδρικό συρίγγιο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως πόνο, οίδημα, εκροή πύου και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Η ενδεδειγμένη λύση ώστε να αποκατασταθεί χωρίς επιπλοκές ένα πρωκτικό συρίγγιο είναι χειρουργική. Ωστόσο, πλέον η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η θεραπεία με λέιζερ.

Συρίγγιο πρωκτού: Επιλογές θεραπείας

Η θεραπεία για ένα συρίγγιο πρωκτού ήταν ανέκαθεν χειρουργική. Το παραδοσιακό ανοιχτό χειρουργείο ήταν μέχρι πρότινος η κύρια επιλογή για τη διαχείριση των συριγγίων του πρωκτού. Ωστόσο, το ανοιχτό χειρουργείο θέτει σημαντικούς περιορισμούς, καθώς έχει συνδεθεί με αυξημένο μετεγχειρητικό πόνο, επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία επούλωσης των πληγών και με κίνδυνο υποτροπής αλλά και ακράτειας. Τα τελευταία χρόνια, η θεραπεία με λέιζερ έχει αναδειχθεί ως μια καινοτόμος και πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για τη διαχείριση των συριγγίων του πρωκτού.

Περιεδρικό συρίγγιο και θεραπεία με λέιζερ

Η θεραπεία με λέιζερ για το συρίγγιο πρωκτού περιλαμβάνει την εφαρμογή υψηλής ενέργειας λέιζερ μέσω ειδικής οπτικής ίνας. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία αντιμετωπίζει το συρίγγιο χωρίς να προκαλεί τραυματισμό του σφιγκτήρα ή στο μυϊκό ιστό, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ακράτειας. Η θεραπεία με Laser, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, βασίζεται στην χρήση μιας εξειδικευμένης οπτικής ίνας με κυκλική διάχυση ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με λέιζερ, η οπτική ίνα εισάγεται στο συρίγγιο και κινείται ελεγχόμενα, ώστε να προκαλέσει θερμική καταστροφή του επιθηλιακού ιστού και σφράγιση των τοιχωμάτων του συριγγίου. Παράλληλα, η θεραπεία με λέιζερ βοηθά στον έλεγχο της αιμορραγίας σφραγίζοντας μικρά αιμοφόρα αγγεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μειώνοντας την ανάγκη για ράμματα και ελαχιστοποιώντας τη μετεγχειρητική αιμορραγία.

Πλεονεκτήματα θεραπείας με λέιζερ για το συρίγγιο πρωκτού

Η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου με λέιζερ προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη τεχνική. Τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου περιλαμβάνουν τη σύντομη διάρκεια της επέμβασης, η οποία δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά, και την εκμηδένιση του κινδύνου μετεγχειρητικής μόλυνσης. Η θεραπεία με λέιζερ παρέχει επίσης απόλυτο έλεγχο και ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αποφεύγοντας τυχόν επιπλοκές. Δεν υπάρχει ανάγκη για νοσηλεία μετά την επέμβαση και ο χρόνος ανάρρωσης είναι ταχύτατος. Η ευελιξία της οπτικής ίνας εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης ακόμα και σε πολύπλοκα συρίγγια με πολλές διακλαδώσεις, ενώ η ενέργεια του λέιζερ επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης. Ταυτόχρονα, η μέθοδος διατηρεί ανέπαφο τον σφιγκτήρα του πρωκτού και εξαλείφει οριστικά τον κίνδυνο ακράτειας, ενώ δεν παρουσιάζεται μετεγχειρητικός πόνος. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Δημήτριος Γκιουζέλης εφαρμόζει τη θεραπεία με λέιζερ για την αποκατάσταση των συριγγίων πρωκτού, με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.