Dr. Δημήτριος Π. Γκιουζέλης MD, PHD

γενικός χειρουργός

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια πάθηση που απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Εκδηλώνεται όταν η σκωληκοειδής απόφυση, ένα μικρό τμήμα του παχέος εντέρου στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς που ομοιάζει με σωληνίσκο, αναπτύσσει φλεγμονή και προκαλεί έντονα συμπτώματα. Η πάθηση απαιτεί έγκαιρη χειρουργική αποκατάσταση για την πρόληψη επικίνδυνων επιπλοκών όπως η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης ή η περιτονίτιδα. Παραδοσιακά, η ανοιχτή σκωληκοειδεκτομή ήταν η πιο κοινή χειρουργική προσέγγιση που εφαρμοζόταν για τη θεραπεία της πάθησης. Ωστόσο, με την έλευση των λαπαροσκοπικών τεχνικών, έχει αλλάξει η χειρουργική μέθοδος για τη διαχείριση της σκωληκοειδίτιδας. Πιο συγκεκριμένα, η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή έχει κερδίσει έδαφος λόγω της ελάχιστα επεμβατικής φύσης της και των πολλαπλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει στους ασθενείς.

Σκωληκοειδίτιδα: Συμπτώματα, συχνότητα εμφάνισης & επιπλοκές

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια οξεία φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συχνά με μια ξαφνική έναρξη συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού πόνου που συνήθως ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και μεταναστεύει στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Τα συνοδευτικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, χαμηλό πυρετό και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η εντοπισμένη ευαισθησία και επιδείνωση του πόνου όταν απελευθερώνεται η πίεση στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς. Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια κοινή επείγουσα ιατρική κατάσταση, η οποία παρατηρείται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 30 ετών. Υπολογίζεται ότι περίπου το 7% του πληθυσμού θα εμφανίσει σκωληκοειδίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η φλεγμονώδης σκωληκοειδίτιδα μπορεί να υποστεί ρήξη, γεγονός που συνεπάγεται τη διάχυση του περιεχομένου του εντέρου στην κοιλιά. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση περιτονίτιδας, η οποία συνιστά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή: Διαδικασία

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή περιλαμβάνει αρκετά βασικά βήματα. Η διαδικασία ξεκινά με την πραγματοποίηση αρκετών μικρών τομών στην κοιλιακή χώρα, επιτρέποντας την εισαγωγή του λαπαροσκοπίου και των χειρουργικών εργαλείων. Η σκωληκοειδής απόφυση αναγνωρίζεται και εξασφαλίζεται η αγγειακή της παροχή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η βάση της σκωληκοειδούς στη συνέχεια αποκόπτεται και αφαιρείται. Εξασφαλίζεται η αιμόσταση και η χειρουργική περιοχή ελέγχεται για τυχόν σημάδια αιμορραγίας ή μόλυνσης. Τέλος, τα χειρουργικά όργανα αποσύρονται και οι τομές κλείνουν με ράμματα.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη είναι το μικρότερο μέγεθος των τομών, που οδηγεί σε μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο και βελτιωμένα αισθητικά αποτελέσματα. Επιπλέον, το μειωμένο τραύμα των ιστών συμβάλλει σε ταχύτερη αποκατάσταση και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο. Ο κίνδυνος λοιμώξεων του χειρουργικού σημείου είναι επίσης μειωμένος, καθώς οι τομές είναι μικρότερες.

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή έχει φέρει επανάσταση στη θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας, προσφέροντας στους ασθενείς μια λιγότερο επεμβατική εναλλακτική με πολυάριθμα οφέλη. Είναι σημαντικό η επέμβαση να πραγματοποιείται έγκαιρα, προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες ή και απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκές, όπως η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης και κατά συνέπεια η περιτονίτιδα. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Δημήτριος Γκιουζέλης πραγματοποιεί με προσοχή τη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, δίνοντας τη δέουσα προσοχή σε κάθε περιστατικό ξεχωριστά.