Dr. Δημήτριος Π. Γκιουζέλης MD, PHD

γενικός χειρουργός
photo (1)

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Δημήτριος Γκιουζέλης εξειδικεύεται στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, τη λαπαροσκοπική χειρουργική, τη χειρουργική αποκατάσταση πλήθους κακοηθειών και τη χειρουργική μαστού. Συνδυάζοντας τις ιατρικές γνώσεις με ακριβείς χειρουργικές τεχνικές, αποσκοπεί στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας σε κάθε ασθενή ξεχωριστά. 

───────

Λαπαροσκοπική Εγχείρηση Κήλης

Οι κήλες συνιστούν μια κοινή ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την προεξοχή ενός οργάνου ή ιστού μέσω ενός αδύναμου σημείου στον περιβάλλοντα μυ ή συνδετικό ιστό. Μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής ή της βουβωνικής χώρας και του διαφράγματος. Οι κήλες μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία, πόνο και επιπλοκές εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Συνεπώς, η χειρουργική επέμβαση καθίσταται απαραίτητη σε πολλές περιπτώσεις για την πρόληψη των επιπλοκών και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Παραδοσιακά, η αποκατάσταση μιας κήλης περιελάμβανε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, η οποία απαιτούσε τη διενέργεια μιας μεγάλου μεγέθους τομής και συνεπώς συνοδευόταν από εκτεταμένη περίοδο ανάρρωσης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η λαπαροσκοπική εγχείρηση κήλης έχει κερδίσει έδαφος ως μια ελάχιστα επεμβατική εναλλακτική, προσφέροντας πολυάριθμα πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή ανοιχτή προσέγγιση.

Λαπαροσκοπική εγχείρηση κήλης: Διαδικασία

Η λαπαροσκοπική εγχείρηση κήλης πραγματοποιείται με τη χρήση ενός εξειδικευμένου χειρουργικού εργαλείου που ονομάζεται λαπαροσκόπιο. Η διαδικασία ξεκινά με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας στον ασθενή προκειμένου να εξασφαλιστεί η άνεση και η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Έπειτα, αντί για μία μεγάλου μεγέθους τομή, πραγματοποιούνται αρκετές μικρές τομές (περίπου 0,5-1,5 cm) κοντά στο σημείο όπου έχει ανευρεθεί η κήλη. Μέσω μίας εκ των τομών εισάγεται το λαπαροσκόπιο, το οποίο αποτελεί έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα που διαθέτει κάμερα και πηγή φωτός στο άκρο του. Το όργανο αυτό παρέχει μια μεγεθυμένη εικόνα του προβλήματος της κήλης από το εσωτερικό της κοιλιάς, η οποία προβάλλεται σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Μέσω των υπολοίπων τομών εισάγονται εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία, με τη χρήση των οποίων το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο που προβάλλει τοποθετείται πίσω στη θέση του ώστε να αποκατασταθεί επιτυχώς η κήλη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα συνθετικό πλέγμα τοποθετείται πάνω από το σημείο της κήλης για να ενισχύσει τον εξασθενημένο ιστό και να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής. Μόλις ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της κήλης, τα εργαλεία αφαιρούνται και οι τομές συρράφονται με ράμματα.

Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Αποκατάστασης Κηλών

Η λαπαροσκοπική εγχείρηση κήλης προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή ανοιχτή επέμβαση. Αρχικά, συνιστά μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, καθώς πραγματοποιείται μέσω μικρότερου μεγέθους τομών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ελαττωμένο χειρουργικό τραύμα στους ιστούς, μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο και μικροσκοπικές ουλές. Η ελάχιστα επεμβατική φύση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής μειώνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης, επιπλοκών τραύματος και υποτροπής της κήλης. Οι μικρότερες τομές συμβάλλουν επίσης σε μειωμένη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι μικρότερες τομές και οι σχεδόν ανύπαρκτες ουλές που σχετίζονται με τη λαπαροσκοπική χειρουργική συμβάλλουν σε ένα πιο ευχάριστο αισθητικά αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους ασθενείς που ανησυχούν για την εμφάνισή τους.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική εγχείρηση κήλης συνήθως βιώνουν ταχύτερη ανάρρωση και μπορούν να ξαναρχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες νωρίτερα σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Παράλληλα, ο κίνδυνος επιπλοκών και υποτροπής της κήλης είναι γενικά χαμηλότερος με τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών λόγω των μικρότερων τομών και της βελτιωμένης οπτικοποίησης της χειρουργικής περιοχής. Το λαπαροσκόπιο παρέχει μια μεγεθυμένη, υψηλής ευκρίνειας εικόνα της χειρουργικής περιοχής, επιτρέποντας καλύτερη οπτικοποίηση της κήλης και των γύρω δομών. Αυτό επιτρέπει την ακριβέστερη αποκατάσταση και μειώνει τον κίνδυνο ακούσιας βλάβης στους παρακείμενους ιστούς. Τέλος, η λαπαροσκοπική εγχείρηση κήλης συνεπάγεται μειωμένο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, καθώς ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο συνήθως την ίδια ή την επόμενη μέρα, ενώ οι ασθενείς συνήθως βιώνουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και χρειάζονται λιγότερα παυσίπονα για ανακούφιση.

Λαπαροσκοπική εγχείρηση κήλης: Αντενδείξεις και περιορισμοί

Ενώ η λαπαροσκοπική εγχείρηση κήλης προσφέρει πολλά οφέλη, ορισμένοι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Αρχικά, δεν είναι όλες οι κήλες κατάλληλες για λαπαροσκοπική αποκατάσταση. Παράγοντες όπως το μέγεθος της κήλης, η θέση, η πολυπλοκότητα και η παρουσία προηγούμενων χειρουργικών επεμβάσεων ή επιπλοκών μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση μεταξύ λαπαροσκοπικής και ανοιχτής αποκατάστασης. Ο χειρουργός θα αξιολογήσει την ειδική κατάσταση του ασθενούς και θα καθορίσει την καταλληλότερη προσέγγιση. Ταυτόχρονα, αν και ο κίνδυνος επιπλοκών είναι γενικά χαμηλότερος με τη λαπαροσκοπική προσέγγιση, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. Πιθανές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν τραυματισμό στις γύρω δομές, αιμορραγία, λοίμωξη, υποτροπή κήλης και σπάνιες επιπλοκές που σχετίζονται με τη γενική αναισθησία. Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό επιπλοκών για τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών είναι συνήθως χαμηλότερο σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Η λαπαροσκοπική εγχείρηση κήλης συνιστά μια εξαιρετική επιλογή για την αποκατάσταση κηλών, προσφέροντας στους ασθενείς μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση με πολλά πλεονεκτήματα. Οι μικρότερες τομές της τεχνικής, ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, οι ταχύτεροι χρόνοι ανάρρωσης και ο χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών την έχουν κάνει μια προτιμώμενη επιλογή για πολλούς ασθενείς και χειρουργούς. Ωστόσο, η προσεκτική επιλογή ασθενών και η τεχνογνωσία του χειρουργού παραμένουν κρίσιμοι παράγοντες για την εξασφάλιση επιτυχών αποτελεσμάτων. Με τις νεότερες εξελίξεις στις λαπαροσκοπικές τεχνικές, αυτή η προσέγγιση συνεχίζει να εξελίσσεται, παρέχοντας βελτιωμένα αποτελέσματα στους ασθενείς και ενισχυμένη χειρουργική ακρίβεια στην αποκατάσταση κάθε μορφής κήλης.