Dr. Δημήτριος Π. Γκιουζέλης MD, PHD

γενικός χειρουργός

Παθήσεις Φλεβών – Κιρσοί κάτω άκρων

Οι παθήσεις φλεβών περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τις φλέβες, με τους κιρσούς να είναι μια από τις πιο κοινές και αναγνωρίσιμες από αυτές. Οι φλέβες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο κυκλοφορικό σύστημα, μεταφέροντας το αποξυγονωμένο αίμα πίσω στην καρδιά. Ενώ το φλεβικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει αποτελεσματικά το αίμα, διάφορες καταστάσεις μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία του, οδηγώντας σε πλήθος φλεβικών διαταραχών. Οι κιρσοί είναι από τις πιο διαδεδομένες παθήσεις φλεβών, επηρεάζοντας σημαντικό αριθμό ατόμων σε παγκόσμια κλίμακα.

Παθήσεις φλεβών: Παθοφυσιολογία των κιρσών

Οι κιρσοί εκδηλώνονται ως διατεταμένες, ελικοειδείς φλέβες, που επηρεάζουν κυρίως τα κάτω άκρα. Οι κύριοι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν την ανεπάρκεια φλεβικής βαλβίδας και την αυξημένη φλεβική πίεση. Η βαλβιδική ανικανότητα οδηγεί σε ανάδρομη ροή αίματος, με αποτέλεσμα φλεβική υπέρταση και διαστολή του τοιχώματος των φλεβών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κιρσών και την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κιρσών & κλινική εικόνα

Αρκετοί παράγοντες κινδύνου συμβάλλουν στην ανάπτυξη κιρσών, όπως η γενετική προδιάθεση, το γυναικείο φύλο, η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, η παρατεταμένη ορθοστασία ή η καθιστική ζωή, η εγκυμοσύνη ή τυχόν ορμονικοί παράγοντες. Οι κιρσοί μπορεί να εκδηλωθούν με μια σειρά συμπτωμάτων, όπως ορατές και διογκωμένες φλέβες, πόνο ή κράμπες στα πόδια, κνησμό ή αίσθημα καύσου στην πάσχουσα περιοχή, οίδημα των κάτω άκρων ή δερματικές αλλαγές όπως μελάγχρωση ή έλκη σε σοβαρές περιπτώσεις.

Επίσης, οι κιρσοί συχνά ενδέχεται να προδιαθέσουν τα άτομα στην ανάπτυξη θρομβοφλεβίτιδας, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή μιας φλέβας λόγω του σχηματισμού θρόμβου. Οι κιρσοί διαταράσσουν τη φυσιολογική φλεβική ροή λόγω βαλβιδικής ανεπάρκειας και διαστολής του φλεβικού τοιχώματος. Όταν αυτές οι μονόδρομες βαλβίδες αποτυγχάνουν να λειτουργήσουν σωστά, το αίμα μπορεί να παλινδρομήσει ή να συσσωρευτεί στην προσβεβλημένη φλέβα, οδηγώντας σε φλεβική στάση. Η φλεβική στάση έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη ταχύτητα ροής αίματος και αναταράξεις, γεγονός που δημιουργεί εύφορο έδαφος για το σχηματισμό θρόμβου. Οι ασθενείς με κιρσούς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν θρομβοφλεβίτιδα, ιδιαίτερα στις προσβεβλημένες φλέβες. Η θρομβοφλεβίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα και ενόχληση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή.

Επιλογές θεραπείας για τις παθήσεις φλεβών και κυρίως των κιρσών

Η διαχείριση των κιρσών στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στην πρόληψη των επιπλοκών και στη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης των προσβεβλημένων φλεβών. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν αρχικά συντηρητική αντιμετώπιση. Αυτή περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, με ενθάρρυνση των ασθενών να σηκώνουν τα πόδια τους, να ασκούνται τακτικά και να φορούν ειδικές κάλτσες συμπίεσης. Μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα και ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες όπως η ενδοφλεβική θεραπεία με λέιζερ και η αφαίρεση με ραδιοσυχνότητες για τη σφράγιση της προσβεβλημένης φλέβας, καθώς και σκληροθεραπεία για τη σφράγιση μικρότερων φλεβών. Σε σοβαρές περιπτώσεις έχει ένδειξη η χειρουργική επέμβαση υψηλής απολίνωσης και εκτομής της φλέβας.

Οι κιρσοί είναι μια από τις πιο διαδεδομένες παθήσεις φλεβών, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής πολλών ατόμων. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη διαχείριση μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευημερίας των ατόμων που πάσχουν από κιρσούς, αποτρέποντας παράλληλα σοβαρές επιπλοκές. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Δημήτριος Γκιουζέλης αντιμετωπίζει χειρουργικά τους κιρσούς σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο.