Βουβωνοκήλη: Αίτια, Συμπτώματα & Θεραπεία
Η βουβωνοκήλη είναι μια από τις πιο κοινές σε εμφάνιση παθήσεις που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Εμφανίζεται όταν ένα μέρος του ενδοκοιλιακού περιεχομένου, όπως τμήμα εντέρου ή λίπους, προβάλλει μέσω μιας εξασθενημένης ή περιοχής στο κάτω κοιλιακό τοίχωμα, συγκεκριμένα μέσω του βουβωνικού καναλιού, το οποίο βρίσκεται στη βουβωνική χώρα. Το βουβωνικό κανάλι έχει τη μορφή «τούνελ» κι εντοπίζεται στη βουβωνική περιοχή, δεξιά και αριστερά των γεννητικών οργάνων. Αν και οι βουβωνοκήλες δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση και επιπλοκές εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.
Αίτια βουβωνοκήλης
Το ακριβές αίτιο της βουβωνοκήλης δεν είναι πάντα ξεκάθαρο, αλλά αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Αρχικά, ένα βασικό αίτιο είναι η συγγενής προδιάθεση, καθώς ορισμένα άτομα γεννιούνται με συγγενή αδυναμία στο βουβωνικό κανάλι, γεγονός που τα καθιστά πιο επιρρεπή στην εμφάνιση κήλης αργότερα στη ζωή τους. Στον ανδρικό πληθυσμό, αυτή η συγγενής αδυναμία μπορεί να σχετίζεται με την κάθοδο των όρχεων στο όσχεο κατά την ανάπτυξη του εμβρύου. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση βουβωνοκήλης είναι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Ο χρόνιος βήχας, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η άρση βαρέων αντικειμένων, η παχυσαρκία ή η εγκυμοσύνη αυξάνουν συχνά την ενδοκοιλιακή πίεση, ωθώντας το κοιλιακό περιεχόμενο να προβάλλει μέσω του εξασθενημένου βουβωνικού καναλιού. Η προχωρημένη ηλικία αποτελεί τέλος, αίτιο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής κήλης. Αυτό συμβαίνει καθώς με την πάροδο του χρόνου οι συνδετικοί ιστοί στο κοιλιακό τοίχωμα μπορεί να εξασθενήσουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης κήλης.
Βουβωνοκήλη: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα μιας βουβωνοκήλης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση της. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η ύπαρξη ενός εξογκώματος στη βουβωνική χώρα. Το εξόγκωμα μπορεί να γίνει πιο έντονο όταν ο ασθενής βήχει ή τεντώνεται. Οι ασθενείς βιώνουν επίσης συχνά πόνο, αίσθημα καύσου ή δυσφορία στη βουβωνική χώρα, ειδικά όταν σκύβουν, βήχουν ή σηκώνουν βαριά αντικείμενα. Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως αρκετά έντονος. Μπορεί να υπάρχει αίσθημα αδυναμίας ή βάρους στη βουβωνική χώρα, ιδιαίτερα μετά από μεγάλες περιόδους ορθοστασίας ή σωματικής καταπόνησης. Μια βουβωνοκήλη ενδέχεται να προκαλέσει πιο έντονα συμπτώματα σε περίπτωση που εμφανιστούν επιπλοκές, όπως η παγίδευση του ενδοκοιλιακού περιεχομένου, συνήθως τμήματος του εντέρου, στο άνοιγμα της κήλης, μια κατάσταση που ονομάζεται περίσφιξη. Η περίσφιξη μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία και νέκρωση του οργάνου που έχει περισφιχθεί, συνεπώς αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περιπτώσεις περίσφιξης της κήλης περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και διάταση της κοιλιάς.
Βουβωνοκήλη: Θεραπευτικές επιλογές
Η θεραπεία μιας βουβωνοκήλης εξαρτάται από το μέγεθος, τα συμπτώματα και τη γενική υγεία του ασθενούς. Για βουβωνοκήλες που δεν προκαλούν συμπτώματα συνιστάται η αναμονή και η προσεκτική παρακολούθηση του ασθενούς, σε συνδυασμό με την αποφυγή της καταπόνησης και των αλλαγών στον τρόπο ζωής. Συνιστάται στους ασθενείς να αποφεύγουν δραστηριότητες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως η άρση βαρέων αντικειμένων, και η απώλεια βάρους σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, προκειμένου να μειωθεί η ενόχληση.
Ωστόσο, μια βουβωνοκήλη δεν πρόκειται να υποχωρήσει από μόνη της και τα συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης συχνά αδυνατούν να αποτρέψουν την εξέλιξή της. Συνεπώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επιδιόρθωση, ιδίως εάν η κήλη προκαλεί συμπτώματα ή παρουσιάζεται περίσφιξη. Η επέμβαση επιδιόρθωσης της βουβωνοκήλης μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ανοιχτό χειρουργείο, είτε με τη λαπαροσκοπική τεχνική. Πλέον, εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η λαπαροσκοπική εγχείρηση κήλης, καθώς πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική διαδικασία η οποία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή σε μετεγχειρητικό επίπεδο. Τόσο το ανοιχτό χειρουργείο όσο και η λαπαροσκοπική επέμβαση περιλαμβάνει την ενίσχυση του εξασθενημένου κοιλιακού τοιχώματος με ειδικό συνθετικό πλέγμα για την πρόληψη μελλοντικής υποτροπής.
Η βουβωνοκήλη είναι μια διαδεδομένη ιατρική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Η κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας είναι απαραίτητη για την έγκαιρη ανίχνευση και την κατάλληλη διαχείριση. Ενώ ορισμένες βουβωνοκήλες μπορεί να μην απαιτούν άμεση χειρουργική αποκατάσταση, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η πάθηση αντιμετωπίζεται χειρουργικά για την αποφυγή επιπλοκών. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Δημήτριος Γκιουζέλης πραγματοποιεί χειρουργική αποκατάσταση πλήθους περιπτώσεων βουβωνοκήλης είτε με την ανοιχτή είτε με τη λαπαροσκοπική μέθοδο, με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.