Παθήσεις Φλεβών – Κιρσοί

Παθήσεις Φλεβών – Κιρσοί κάτω άκρων

Οι φλέβες είναι τα αγγεία που παίρνουν το αίμα από τα διάφορα όργανα του σώματος και το επιστρέφουν στην καρδιά για να εμπλουτισθεί με οξυγόνο και να ξεκινήσει νέο κύκλο κυκλοφορίας.

Κατά μήκος των φλεβών των ποδιών υπάρχουν βαλβίδες που βοηθούν ώστε να ανεβαίνει το αίμα από τα πόδια στην καρδιά χωρίς να γυρίζει πίσω.

Η πιο συνηθισμένη πάθηση των φλεβών είναι οι κιρσοί.
Κιρσοί είναι η διάταση, δηλαδή, η χαλάρωση των μεγάλων επιφανειακών φλεβών των ποδιών.
Επίσης όταν έχουν χαλαρώσει οι πολύ μικρές φλέβες του δέρματος, τότε δημιουργούνται οι ευρυαγγείες, (μπλε και κόκκινες μικρές φλέβες), που δημιουργούν συνήθως αισθητικά προβλήματα.
Οι κιρσοί μπορεί να δημιουργηθούν από αδύναμες ή φθαρμένες βαλβίδες στις φλέβες που μπορεί να προκαλέσουν τη διάταση των φλεβών.
Φυσιολογικά οι βαλβίδες πρέπει να κλείνουν και να εμποδίζουν την παλίνδρομη ροή του αίματος προς τα κάτω.
Στις διατεταμένες φλέβες το αίμα να λιμνάζει, καθώς οι βαλβίδες βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, γεγονός που επιδεινώνει τη διάταση των φλεβών.

Κιρσοί, ευρυαγγείες και οιδήµατα είναι οι πιο γνωστές παθήσεις των φλεβών των κάτω άκρων που ταλαιπωρούν σήµερα ένα µεγάλο µέρος του γενικού πληθυσµού.

Τόσο ο τρόπος ζωής (παρατεταµένη ορθοστασία, καθιστική ζωή, παχυσαρκία κ.ά.), όσο και η κληρονοµικότητα, οι εγκυµοσύνες, τα αντισυλληπτικά χάπια, αλλά και οι ορµόνες του σώµατός µας, είναι οι βασικές αιτίες για την εµφάνιση προβληµάτων στις φλέβες των ποδιών.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Διάφοροι παράγοντες είναι δυνατόν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κιρσών. Κάποιοι από αυτούς είναι:

 • Το οικογενειακό κληρονομικό ιστορικό
 • Η ηλικία
 • Το φύλο
 • Η εγκυμοσύνη
 • Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία
 • Η έλλειψη κίνησης
 • Η καθιστική ζωή
 • Η ορθοστασία

Αν και τα συµπτώµατά τους είναι ενοχλητικά (πόνος, κάψιµο, φαγούρα) συµπτώµατα που γίνονται ακόµη πιο έντονα κατά τους καλοκαιρινούς µήνες, οι συγκεκριµένες φλεβικές παθήσεις δεν αποτελούν απειλή για τη ζωή.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει συνήθως η εμφάνιση κιρσών στα πόδια είναι:

 • Διογκωμένες μεγάλες φλέβες που μπορείτε να δείτε στο δέρμα σας
 • Ήπιο οίδημα των αστραγάλων και των ποδιών
 • Επώδυνα ή “βαριά” πόδια
 • Κράμπες
 • Κνησμός και αλλοίωση του χρώματος του δέρματος στην περιοχή γύρω από τους αστραγάλους είναι συμπτώματα και σημάδια των κιρσών.
 • Κάποιες φορές οι κιρσοί προκαλούν δερματίτιδα (εκ στάσεως), με κνησμώδες δερματικό εξάνθημα.

Ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν επιπολής (επιφανειακή) θρομβοφλεβίτιδα.
Στην ουσία πρόκειται για θρόμβωση του αίματος σε μια επιφανειακή φλέβα.

Ωστόσο, η ιατρική αντιµετώπισή των κιρσών, επιβάλλεται τόσο για αισθητικούς λόγους, όσο και για την ανακούφιση από τα δυσάρεστα συµπτώµατά τους, αλλά και για την αποφυγή πιθανών επιπλοκών.
Με συντηρητικά µέτρα αντιµετωπίζονται τα οιδήµατα, µε σκληροθεραπεία (σκληρυντικές ενέσεις) και Laser οι ευρυαγγείες, ενώ η οριστική θεραπεία των κιρσών επιτυγχάνεται µε χειρουργική επέµβαση, τη λεγόµενη «σαφηνεκτοµή».

Η σαφηνεκτομή (πλήρης αφαίρεση της φλέβας και των ανεπαρκών κλάδων της) είναι η κλασσική και δοκιμασμένη εδώ και χρόνια χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών με άριστα αποτελέσματα (με μικρές πλέον χειρουργικές τομές).
Eκτός από τη κλασική µέθοδο του χειρουργείου, οι κιρσοί κατά τα τελευταία χρόνια αντιµετωπίζονται και µε εναλλακτικές µορφές χειρουργικής θεραπείας, όπως την χρήση ραδιοσυχνοτήτων και το ενδοφλεβικό Laser.

Θεραπεία με RFA (Radiofrequency Ablation)
Γίνεται με ειδικό ενδοαυλικό καθετήρα εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων που προκαλεί θερμική βλάβη και σύγκλειση της φλέβας.
Πραγματοποιείται χωρίς καμία τομή, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και συνήθως υπό τοπική αναισθησία.