Dr. Δημήτριος Π. Γκιουζέλης MD, PHD

γενικός χειρουργός

Οι κήλες αποτελούν μια εκ των κατεξοχήν παθήσεων που συνήθως απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση. Μια κήλη αναπτύσσεται όταν ένα όργανο ή λιπώδης ιστός προεξέχει μέσα από ένα αδύναμο σημείο ή άνοιγμα στον περιβάλλοντα μυ ή συνδετικό ιστό. Μια κήλη στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, πόνο και πιθανές επιπλοκές εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η κατανόηση των διαφόρων τύπων κηλών και των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Κήλη στην κοιλιά: Οι πιο κοινοί τύποι

Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος κήλης στο κοιλιακό τοίχωμα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 70% όλων των κηλών. Εμφανίζεται όταν ένα τμήμα του εντέρου ή του κοιλιακού ιστού προεξέχει μέσω ενός αδύναμου σημείου στους κοιλιακούς μύες, συγκεκριμένα στον βουβωνικό σωλήνα που βρίσκεται στη βουβωνική χώρα. Η συγκεκριμένη κήλη στην κοιλιά εμφανίζεται συχνά ως διόγκωση ή πρήξιμο που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, πόνο ή αίσθημα τραβήγματος. Οι βουβωνοκήλες είναι πιο συχνές στους άνδρες λόγω της φυσικής αδυναμίας του βουβωνικού σωλήνα, η οποία μπορεί να είναι συγγενής ή να αποκτηθεί με την πάροδο του χρόνου λόγω παραγόντων όπως η άρση βαρών, η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας ή η καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κενώσεων.

Ομφαλοκήλη ως η δεύτερη πιο συχνή σε εμφάνιση κήλη στην κοιλιά

Μια ομφαλοκήλη αναπτύσσεται όταν υπάρχει αδυναμία στους μύες ή στους ιστούς γύρω από τον ομφαλό, επιτρέποντας σε ένα τμήμα ενδοκοιλιακού περιεχομένου να προεξέχει μέσω αυτού. Αυτή η πάθηση γίνεται αντιληπτή ως εξόγκωμα ή πρήξιμο κοντά στον ομφαλό. Ενώ οι ομφαλοκήλες μπορεί να εμφανιστούν σε ενήλικες, είναι πιο συχνές στα βρέφη, συνήθως λόγω της ατελούς σύγκλισης των κοιλιακών μυών γύρω από τον ομφάλιο λώρο μετά τη γέννηση. Στα περισσότερα βρέφη, οι μικρές ομφαλοκήλες υποχωρούν από μόνες τους στην ηλικία του 1 έως 2 ετών χωρίς να χρειαστεί κάποια παρέμβαση.

Μετεγχειρητική κήλη στην κοιλιά

Μια μετεγχειρητική κήλη αναπτύσσεται στο σημείο μιας προηγούμενης χειρουργικής τομής όπου οι κοιλιακοί μύες δεν έχουν επουλωθεί πλήρως, οδηγώντας στο σχηματισμό ενός αδύναμου σημείου. Το αδύναμο αυτό σημείο διευκολύνει έπειτα την προβολή τμήματος ενδοκοιλιακού περιεχομένου μέσω αυτού, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένα ορατό εξόγκωμα. Η μετεγχειρητική κήλη στην κοιλιά εμφανίζεται σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη συγκεκριμένη περιοχή, ιδίως εάν δεν έχουν ακολουθήσει πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες ή έχουν επιστρέψει στις καθημερινές τους δραστηριότητες πιο νωρίς απ’ ότι συνιστούσε ο θεράποντας ιατρός.

Διαφραγματοκήλη

Μια διαφραγματοκήλη αναπτύσσεται όταν ένα τμήμα του στομάχου προεξέχει μέσω του διαφράγματος στην κοιλότητα του θώρακα. Οι διαφραγματοκήλες συχνά προκύπτουν από αποδυνάμωση των μυών του διαφράγματος ή αυξημένη πίεση στην κοιλιακή κοιλότητα, η οποία μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η ηλικία, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη ή η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση. Ενώ πολλά άτομα με διαφραγματοκήλη μπορεί να παραμένουν ασυμπτωματικά, μερικά μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου όπως καούρα, πόνο στο στήθος, δυσκολία στην κατάποση και παλινδρόμηση.

Επιλογές θεραπείας για μια κήλη στην κοιλιά

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν πρόκειται για μικρές, ασυμπτωματικές κήλες,  μπορεί να συσταθεί απλή παρακολούθηση. Η τακτική παρακολούθηση και οι προσαρμογές του τρόπου ζωής, όπως η αποφυγή της άρσης βαρών και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να συνιστώνται για τη διαχείριση της κατάστασης χωρίς να υποβληθεί ο ασθενής σε άμεση χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, όσο μικρή και να είναι η κήλη, δεν πρόκειται να υποχωρήσει από μόνη της. Το γεγονός αυτό καθιστά τη χειρουργική επέμβαση τη συνιστώμενη θεραπευτική προσέγγιση, ιδίως εάν το μέγεθος της κήλης είναι τόσο μεγάλο που να προκαλεί συμπτώματα.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει βρει εφαρμογή και στον τομέα της αποκατάστασης των κηλών στην κοιλιακή χώρα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, χρησιμοποιείται λαπαροσκόπιο και ειδικά χειρουργικά εργαλεία προκειμένου η κήλη στην κοιλιά να αποκατασταθεί με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Η ακρίβεια και η άμεση οπτικοποίηση του εσωτερικού της κοιλιάς που παρέχει η λαπαροσκοπική εγχείρηση κήλης βελτιώνουν τα αποτελέσματα της κάθε επέμβασης, ενώ επιταχύνουν σημαντικά την ανάρρωση του ασθενούς. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται η λαπαροσκόπηση να μην αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο θεραπείας και να έχει ένδειξη το ανοιχτό χειρουργείο. Η επιλογή της κατάλληλης προσέγγισης, ανοιχτής ή λαπαροσκοπικής, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους της κήλης, της θέσης και της συνολικής υγείας του ασθενούς. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Δημήτριος Γκιουζέλης αποκαθιστά χειρουργικά κάθε κήλη στην κοιλιά, με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.