Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Δημήτριος Γκιουζέλης εξειδικεύεται στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, τη λαπαροσκοπική χειρουργική, τη χειρουργική αποκατάσταση πλήθους κακοηθειών και τη χειρουργική μαστού. Συνδυάζοντας τις ιατρικές γνώσεις με ακριβείς χειρουργικές τεχνικές, αποσκοπεί στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της χολολιθίασης, αλλά και άλλων παθήσεων της χοληδόχου κύστης. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μέσω πολλών μικρών τομών με τη χρήση λαπαροσκοπίου κι εξειδικευμένων χειρουργικών εργαλείων. Η προσέγγιση αυτή έχει αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις την παραδοσιακή ανοιχτή χολοκυστεκτομή για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων της.
Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή: Ενδείξεις
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ενδείκνυται επί του παρόντος για τη θεραπεία της οξείας ή χρόνιας χολοκυστίτιδας, της συμπτωματικής χολολιθίασης, της χοληδοχολιθίασης, της λιθιασικής παγκρεατίτιδας, της δυσκινησίας της χοληδόχου κύστης ή σε περίπτωση που εντοπίζονται μορφώματα όπως πολύποδες στο εσωτερικό του συγκεκριμένου οργάνου. Εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη λίθων στη χοληδόχο κύστη, δηλαδή χολολιθίασης, στη συνέχεια έχει ένδειξη η αφαίρεση του οργάνου καθώς ο κίνδυνος ανάπτυξης οξείας παγκρεατίτιδας είναι ιδιαιτέρως αυξημένος. Επί παρουσίας λάσπης στη χοληδόχο κύστη, επίσης έχει ένδειξη η αφαίρεση του οργάνου, καθώς η ανάπτυξη χολολιθίασης είναι ζήτημα χρόνου. Ταυτόχρονα, ασθενείς με συμπτώματα οξείας χολοκυστίτιδας όπως έντονος πόνος και πυρετός αντιμετωπίζονται με επείγουσα χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, εκτός κι αν υφίστανται τυχόν αντενδείξεις. Εάν ανευρεθούν πολύποδες χοληδόχου κύστης, κρίνεται επιτακτική η αφαίρεσή τους με λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, καθώς υφίσταται κίνδυνος καρκινικής εξαλλαγής με την πάροδο του χρόνου.
Διαδικασία λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται αφού ο ασθενής υποβληθεί σε γενική αναισθησία. Τυπικά, γίνονται τέσσερις μικρές τομές (περίπου 0,5-1 cm) στο κοιλιακό τοίχωμα. Αυτά χρησιμεύουν ως θύρες για την εισαγωγή του λαπαροσκόπιου και των ειδικών χειρουργικών εργαλείων στην κοιλιακή κοιλότητα. Το λαπαροσκόπιο, ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας με κάμερα και πηγή φωτός στο άκρο του, εισάγεται μέσω μιας από τις τομές. Το όργανο αυτό παρέχει μια μεγεθυμένη εικόνα της χειρουργικής περιοχής, επιτρέποντας στον χειρουργό να οπτικοποιήσει τη χοληδόχο κύστη και τις γύρω δομές. Η εικόνα των εσωτερικών δομών μεταφέρεται σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας, με τη βοήθεια της οποίας παρακολουθούνται οι χειρουργικοί χειρισμοί. Έπειτα, εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία εισάγονται μέσω των άλλων τομών. Η χοληδόχος κύστη αποκολλάται προσεκτικά και διαχωρίζεται από τις προσκολλήσεις της στο ήπαρ και τους περιβάλλοντες ιστούς. Έπειτα, η χοληδόχος κύστη εξάγεται μέσω μιας από τις τομές. Μόλις αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη, τα χειρουργικά όργανα αποσύρονται και οι μικρές τομές συρράφονται με ράμματα.
Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή προσφέρει αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης. Πιο συγκεκριμένα, η ελάχιστα επεμβατική φύση της έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο τραύμα ιστού, ελάχιστες ουλές και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή συνήθως αναρρώνουν με ταχύτερους ρυθμούς και μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σαφώς συντομότερα. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι επίσης αισθητά πιο σύντομη. Παράλληλα, η ελάχιστα επεμβατική φύση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων του χειρουργικού τραύματος, κήλης τομής και άλλων μετεγχειρητικών επιπλοκών. Μειώνει επίσης την πιθανότητα τραυματισμού του χοληδόχου πόρου, μια πιθανή επιπλοκή στη χειρουργική επέμβαση της χοληδόχου κύστης. Οι μικρότερες τομές και οι ελάχιστες ουλές που σχετίζονται με τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχουν ως αποτέλεσμα ένα πιο ικανοποιητικό αισθητικά αποτέλεσμα. Η διενέργεια μικρότερου μεγέθους τομών στη λαπαροσκοπική χειρουργική έχουν επίσης ως αποτέλεσμα μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανάγκη για λήψη αναλγητικής αγωγής. Μάλιστα, η αφαίρεση του οργάνου δεν προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα στον οργανισμό.
Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή: Περιορισμοί και αντενδείξεις
Ενώ η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή προσφέρει πολυάριθμα οφέλη και είναι κατάλληλη για την πλειοψηφία των ασθενών με παθήσεις της χοληδόχου κύστης που χρήζουν χειρουργικής αποκατάστασης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένες παράμετροι. Η επέμβαση είναι στην πλειοψηφία της ασφαλής, ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες όπως η σοβαρή φλεγμονή, οι εκτεταμένες ουλές, η παχυσαρκία ή η αδυναμία του ασθενούς να υποβληθεί σε γενική αναισθησία μπορεί να καταστήσουν τη διαδικασία τεχνικά δύσκολη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ενδείκνυται η ανοιχτή χειρουργική προσέγγιση. Ενώ η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχει μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. Οι πιθανές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγία, τραυματισμό του χοληδόχου πόρου, διαρροή χολής, μόλυνση και σπάνιες επιπλοκές που σχετίζονται με γενική αναισθησία. Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό επιπλοκών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ή έπειτα από τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι τυπικά χαμηλό.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων την επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων που πλήττουν τη χοληδόχο κύστη. Η επέμβαση αυτή παρέχει στους ασθενείς όλα τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής προσέγγισης και βελτιωμένα αποτελέσματα. Οι μικρότερες τομές της τεχνικής, ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, οι ταχύτεροι χρόνοι αποκατάστασης και ο χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών την έχουν καταστήσει την προτιμώμενη επιλογή για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Ωστόσο, η προσεκτική επιλογή ασθενών και η εμπειρία του χειρουργού αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την εξασφάλιση της επιτυχούς έκβασης της επέμβασης.