Καρκίνος θυρεοειδούς
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι μια σχετικά σπάνια αλλά σοβαρή μορφή κακοήθειας που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα, ένα κρίσιμο όργανο του ενδοκρινικού συστήματος. Ο θυρεοειδής αδένας παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, συνεπώς οποιαδήποτε διαταραχή ή μη φυσιολογική ανάπτυξή του μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην υγεία. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται αρχικά με τη μορφή όζου, ο οποίος σταδιακά μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος και να μετατραπεί σε καρκίνωμα. Το καρκίνωμα αυτό διακρίνεται σε αρκετούς διακριτούς ιστολογικούς τύπους, οι πιο συνηθισμένοι από τους οποίους περιλαμβάνουν το θηλώδες καρκίνωμα το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 80% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς, το θυλακιώδες, το μυελοειδές ή το αναπλαστικό καρκίνωμα του του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, εφόσον ανευρεθεί σε πρώιμο στάδιο και εφαρμοστεί το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο έχει πολύ καλή πρόγνωση.
Καρκίνος του θυρεοειδούς: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Τα ακριβή αίτια του καρκίνου του θυρεοειδούς δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου. Σε αυτούς συγκαταλέγονται αρχικά το γυναικείο φύλο, καθώς ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πιο συχνός στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Παράλληλα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς αυξάνεται με την ηλικία, με τις περισσότερες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται μεταξύ 30 και 60 ετών. Επίσης, η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου. Αυτό μπορεί να προέλθει από ιατρικές θεραπείες, όπως ακτινοθεραπεία ή περιβαλλοντική έκθεση. Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του θυρεοειδούς ή ορισμένων γενετικών συνδρόμων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
Συμπτώματα καρκίνου του θυρεοειδούς
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συχνά εμφανίζεται με διακριτικά ή καθόλου συμπτώματα στα αρχικά του στάδια, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή του. Ωστόσο, καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός ψηλαφητού εξογκώματος ή οζιδίου στον αυχένα, διόγκωση αδένων, δυσκολία στην κατάποση, επίμονη βραχνάδα, ανεξήγητη απώλεια βάρους και μερικές φορές πόνο στον αυχένα ή στο λαιμό.
Διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς
Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μεθόδων. Αρχικά, πραγματοποιείται λήψη ιστορικού του ασθενούς και κλινική εξέταση για την επισκόπηση της περιοχής του λαιμού ώστε να εντοπιστούν τυχόν εξογκώματα ή οζίδια στον θυρεοειδή αδένα. Ο υπέρηχος, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν στην οπτικοποίηση του θυρεοειδούς και την ανεύρεση τυχόν μη φυσιολογικών αναπτύξεων. Η παρακέντηση με λεπτή βελόνα θέτει εν τέλει τη διάγνωση, η οποία είναι είναι μια τεχνική βιοψίας στην οποία μια λεπτή βελόνα χρησιμοποιείται για τη συλλογή δειγμάτων ιστού ή υγρού από τον θυρεοειδή για ανάλυση. Τέλος, η μέτρηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και συγκεκριμένων δεικτών όγκου μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και τη σταδιοποίηση.
Καρκίνος του θυρεοειδούς: Θεραπεία
Η επιλογή της θεραπείας για τον καρκίνο του θυρεοειδούς εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, καθώς και από μεμονωμένους παράγοντες. Η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι συχνά η χειρουργική αφαίρεση του αδένα (θυρεοειδεκτομή), η οποία μπορεί να είναι ολική ή μερική, ανάλογα με την έκταση της νόσου. Ένας έμπειρος γενικός χειρουργός διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη χειρουργική αποκατάσταση της νόσου, καθώς το συγκεκριμένο χειρουργείο είναι ιδιαίτερα σύνθετο κι απαιτητικό. Συχνά εφαρμόζεται παράλληλα και θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Το ραδιενεργό ιώδιο βοηθά στην καταστροφή τυχόν υπολειπόμενου θυρεοειδικού ιστού ή καρκινικών κυττάρων μετά την επέμβαση. Μετά από θυρεοειδεκτομή, οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται εφόρου ζωής θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για να διατηρήσουν τα φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Δημήτριος Γκιουζέλης εφαρμόζει την κατάλληλη χειρουργική προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, προσαρμόζοντάς την στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενή.